7 december
150 gram skalad ingefära
5 gröna äpplen av fast sort, gärna svenska samt ekologiska äpplen
6 dl syltsocker
5 dl vatten
Tillagning:
1.Skala ingefäran samt hacka den i ca 3x3 mm tärningar.
2.Lägg i en liten kastrull och täck med vatten samt koka den på medelvärme i 5 minuter. Häll av.
3.Skölj äpplena.
4.Dela äpplena i vardera fyra klyftor samt skär bort kärnhuset.
5.Mixa äppelklyftorna i en matberedare.
6.Lägg äpplen, ingefära, socker samt vatten i en stor kastrull och koka på medelvärme i 20-30 minuter.
7.Gör marmeladprovet genom att ta en droppa en halv tsk marmelad på ett tefat, ställ i frys eller kyl ca 5 minuter så att det kallnar - då ska marmeladen ha stelnat och blivit fast.
8.Fördela äppelmarmeladen i rengjorda burkar och förslut med lock när den är varm.
9.Förvara mörkt och svalt. Håller flera veckor.
10.Öppnad burk förvaras i kylen.